TÜBİTAK desteği ile yürütülecek bu disiplinler arası bilimsel etkinlik program sayesinde Kozmetik Teknolojileri, Üretimi, Kültürü ve Yeni Teknolojiler konularında önlisans, lisans ve lisansüstü eğitimi alanındahi hedef kitleye teorik ve uygulamalı eğitim vermek etkinliğin ana hedeflerini oluşturmaktadır.
Etkinliğin Amaç ve Kapsamı
- Kozmetik bilimi, insanların kişisel bakım ve estetik ihtiyaçlarını karşılamada geçmişten günümüze önemli bir rol oynamıştır. Antik dönemlerden beri kullanılan doğal maddeler ve teknikler, kozmetik bilgisinin temellerini oluşturmuş, ancak modern kimyanın ve bilimsel araştırmanın ilerlemesiyle birlikte 19. ve 20. yüzyıllarda büyük bir ivme kazanmıştır. Günümüzde kozmetik bilimi, sürekli olarak ilerleyen ve gelişen bir disiplin olarak kabul edilmekte olup, biyoteknoloji, nanoteknoloji ve moleküler biyoloji gibi alanlardaki yeni gelişmelerle daha etkili, güvenli ve doğa dostu ürünlerin geliştirilmesine olanak sağlamaktadır.
- Bu projenin temel odak noktası, katılımcıların kozmetik endüstrisinin kimyasal bileşenlerine yoğunlaşması ve bu bileşenlerin kozmetik ürünlerin formülasyonu ve analizinde kullanılan analitik yöntemlerle nasıl ilişkilendirildiğini detaylı bir şekilde anlamalarını sağlamaktır. Projemiz, özellikle önlisans ve lisans düzeyindeki öğrencilere yöneliktir ve kozmetik bilimi ve endüstrisinin çeşitli yönlerini keşfetmeyi amaçlamaktadır. Bu çerçevede, katılımcılar kozmetik ürünlerin kimyasal yapılarını anlamaya yönlendirilecek ve bu bilgiyi kozmetik ürünlerin geliştirilmesi ve analizinde kullanacakları analitik yöntemlerle ilişkilendireceklerdir. Ayrıca, projenin amacı, katılımcıların kozmetik biliminin ve endüstrisinin karmaşıklığını ve önemini anlamalarını sağlayarak, bu alanda kariyerlerine yön vermelerine yardımcı olmaktır. Bu bağlamda, katılımcılar, kozmetik endüstrisinin tarihçesinden güncel eğilimlerine kadar geniş bir yelpazede bilgi edinecekler ve kozmetik bilimi ve endüstrisinin gelecekteki yönlerini öngörmelerine yardımcı olacaklar.
- Proje kapsamında teorik olarak katılımcılara pek çok farklı konu hakkında alanında yetkin eğitmenler tarafından eğitimler verilecektir. Tüm eğitmenler kozmetik ürün gelişimi, analizler, pazarlama, markalaşma, yeni ve teknolojik alanlar üzerinde katılımcıların daha kısa sürede daha donanımlı hale gelebilecek ders konularını anlatacaktır.
- Ders konuları genel olarak öncelikle kimya alanında kullanılan ve kozmetik malzeme üretiminde olmazsa olmaz bilgilerle projenin en temel taşını oluşturmaktadır. Proje kapsamında seçilecek katılımcıların lisans ve önlisans döneminden öğrendikleri bilgileri kozmetik alanına nasıl uyarlayacaklarına dair bilgi sahibi olacaklardır.
- Proje kapsamı dahilince alanında uzman eğitmenler tarafından kozmetik ürünlerde kullanılan fonksiyonel bileşikler anlatılacaktır. Sosyal medyanın artması ve ürünlerin tavsiye üzerine kullanıldığı bir mecra olan kozmetik endüstrisinde, hangi vitamin grubunun hangi amaçla nasıl kullanıldığı, yararlı bir ürünün yanlış ciltte nasıl zararlı hale gelebileceği detaylı olarak aktarılacaktır. Bu kapsamda verilen eğitimde katılımcı hem kendisi için öğrenecek hem de etrafında gördüğü yanlış kullanımlarda müdahale edebilecek düzeye getirilecektir. Ayrıca vitaminler, mineraller ve antioksidanlar gibi ürünlerin temininde hangi alanlara dikkat edilmesi gerektiği, hangi formlarının ciltte etkili olduğu, raf ömürleri hakkında da detaylı bilgi sahibi olacaklardır. Aynı şekilde önemli olan bir diğer konu kozmetik ürünlerin içeriğinde bulunan koruyucu maddelerin kimyasal özellikleri, stabilite faktörleri ve etkinlikleri, kozmetik ürünlerin renklendirilmesinde kullanılan boyar maddelerin kimyasal yapıları ve renk oluşturma mekanizmaları gibi yapılar incelenecek, bu bileşenlerin insan sağlığı ve çevre üzerindeki etkileri üzerinde derinlemesine bir değerlendirme yapılacaktır. Bu şekilde, katılımcılar kozmetik ürünlerin kimyasal bileşenlerini anlama ve bu ürünlerin güvenliğini ve etkinliğini sağlamak için kritik değerlendirmeler yapma becerileri kazanacaklardır.
- Projemizin önemli bir parçası, katılımcıların kozmetik ürünlerin ciltle etkileşimi hakkında derinlemesine bir anlayış geliştirmelerini hedeflemektedir. Bu bağlamda, cilt bariyeri, cilt tipi ve kozmetik ürünlerin cilt üzerindeki etkileri incelenecek, bu konu kozmetik ürünlerde kullanılan enzim türleri ile birleşerek katılımcılara kullanılan ürünlerin ciltte nasıl etki yarattığı konusunda daha ayrıcalıklı bilgiler sağlanacaktır. Bilindiği gibi kozmetik ürünlerde proteaz, lipaz ve selülozaz gibi farklı enzim türleri kullanılmaktadır. Bu enzimlerden bazıları cilt yüzeyindeki ölü deri hücrelerinin atılmasına, bazıları ciltteki yağlanmanın azaltılmasında ve bazıları da ürünlerin cilt yüzeyinde daha kolay emilimini sağlamaktadır. Katılımcılar bu bilgilere sayfalarca alanında uzman eğitmenlerle daha ayrıcalıklı ulaşacak ve daha doğru kaynaklardan bilgi edinecektir. Katılımcılar, kozmetik ürünlerin cilt sağlığına etkilerini anlama ve günlük cilt bakım rutinlerini iyileştirme konusunda pratik bilgiler edinme fırsatına sahip olacaklardır.
- Proje kapsamında tüm teorik bilgilerin birbirini tamamlaması sadece üretim tarafından değil aynı zamanda kozmetik ürün kullanıcılarını ilgilendiren kozmetik ürünlerin analizlerinin nasıl gerçekleştirildiği, sağlık alanında güvenilirliklerini ön plana çıkardıkları alanlar incelenecek ve kozmetik bilimi alanında yetkin olmak isteyenlere hangi aşamalardan geçmeleri gerektiği konusunda bilgiler aktarılacaktır. Kozmetik ürünlerin sadece tavsiye üzerine neden kullanılmaması gerektiği, analizlerinin yapılmadığı takdirde raf ömrü ve mikrobiyolojik aktivitelerin ciltte nasıl bir hasar yaratacağı konularında katılımcılar bilgi sahibi olacaklardır.
- Kozmetik ürünlerin üretim aşamalarında pek çok yeni teknolojiye sahip ürünler tüketici ile buluşturulmaktadır. Bu teknolojilerden mikrokapsülasyon ve cilt tedavisinde yeni bir yöntem olan plazma teknolojisi hakkında katılımcılara detaylı bilgi verilecek ayrıca alanında yetkin eğitmenler bu alanlarda ürettikleri lisansüstü tezlerde yaptıkları çalışmaları, (tez sahiplerinden onay alınmıştır) dersleri kapsamında gösterecek ve formülasyonları paylaşacaklardır.
- Proje kapsamında üretim, analiz ve üretim aşamasındaki yeni teknolojiler haricinde, katılımcılara kozmetik endüstrisinin pazarlama ve reklam stratejilerini anlamalarına ve bu stratejileri kritik bir bakış açısıyla değerlendirmelerine yardımcı olmak amacıyla bir ders planlanmıştır. Etkili reklam ve pazarlama teknikleri, tüketici davranışlarının analizi ve kozmetik ürünlerin markalaşması gibi konular ele alınacak ve katılımcılar kendi pazarlama stratejilerini geliştirme becerisi kazanacaklardır. Bu sayede, katılımcılar kozmetik endüstrisinin rekabetçi dünyasında başarılı olabilmek için gerekli olan stratejik düşünme ve analitik yetenekleri geliştireceklerdir. Ayrıca projenin çok yönlülüğü de bu sayede katılımcılar tarafından benimsenecektir.
- Projede özgünlüğün korunması açısından değinilecek bir diğer alan kozmetik dünyasında yapay zekâ teknolojisinin kullanımı olacaktır. Bu alanda katılımcılar yapay zekanın kozmetik ürün formülasyon süreçlerinde, müşteri tercihlerinin analizinde, pazarlama stratejilerinin belirlenmesinde ve hatta ürün geliştirme aşamalarında önemli rol oynamaktadır. Proje kapsamında katılımcılara bu alanlarda nasıl bir gelecek vaat ediliyor ve kozmetik sektöründe bu teknolojideki potansiyelini anlatarak, yeniliklere katkıda bulunabilecek donanıma sahip olmalarına katkıda bulunmaktır.
- Projede üzerinde durulan bir başka alan da kozmetik ürün satışlarında tüketicilerin satın alma davranışlarını etkileyen psikolojik, duygusal ve finansal davranışların; satın alma üzerindeki etkisi üzerine bir ders planlanmaktadır. Mevcut planda sosyal medya algıları, influencer kültürü ve yeni kuşağın kozmetik ürün alışverişlerindeki durumu değerlendirilecektir.
- Projede katılımcılar öğrenecekleri tüm bilgileri uygulamalı olarak görecek ve uygulayacaklardır. Bu kapsamda farklı uygulama dersleri ve aynı uygulama derslerine yönelik uygulama yapacakları konuda önce teorik bir bilgiye ulaşmaları sağlanacaktır. Oluşturulan formülasyonlar kendilerinin kullanımları ve ürün üretebilmeleri için ilk aşamayı oluşturacaktır.
- Tüm ders planları gözden geçirildiğinde projenin desteklenmesi halinde proje amacına ulaşacak ve katılımcılara kozmetik endüstrisindeki yenilikçi teknolojilere adaptasyon ve uygulama becerileri kazandıracak ve onları bir adım öne geçirmiş olacaktır. Sonuç olarak, bu projenin katılımcıları sektördeki rekabet avantajlarını artırabilecek ve kariyerlerinde başarıya ulaşma şanslarını artıracaktır. Proje sonunda katılımcılara sertifika verilecektir.
- Projemizin desteklenmesi halinde 3 farklı üniversiteden alanında yetkin eğitmenlerle teorik ve uygulamalı pek çok eğitim verilecektir. Aynı zamanda projenin ev sahibi olan ISUBÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, ISUBÜ Toplumsal Katkı Koordinatörlüğü, Rosense ve KÜAD (Kozmetik Üreticileri ve Araştırma Derneği) tarafından ayni ve katılımcılara promosyon desteği verilecektir.
- Etkinlik 3 gün olarak, Isparta Öğretmenevi ve Akşam Sanat Okulu tesisinde gerçekleştirilecektir.